Publisert 28. feb. 2025
E-helseforskning om informasjonsutfordringer der Relevio er løsningen
Slik vil fastleger og kommuner løse informasjonsutfordringene
Skrevet av Hasse Berntsen, ved Nasjonalt senter for e-helseforskning 28.02.2025
Viktige e-poster som forsvinner i innboksen, manglende oversikt over kommunale tilbud og stadig nye rutiner fra myndighetene som ikke når ut til fastlegekontorene. Slik beskriver mange fastleger og ansatte i kommunene dagens situasjon for informasjonsdeling.
Vår kartlegging i Lier kommune viser at både fastleger og kommunalt ansatte ønsker en digital plattform der nyheter, dokumenter og administrativ informasjon enkelt kan deles og søkes opp.
- Alle som jobber i helsevesenet kjenner seg igjen i utfordringene med informasjonsflyt. Funnene i kartleggingen bekrefter det mange allerede mistenkte: e-poster og uoversiktlige rutiner fører ofte til at viktig informasjon drukner, sier forsker Erlend Bønes i Nasjonalt senter for e-helseforskning.
Forskere fra Nasjonalt senter for e-helseforskning har på oppdrag fra helseteknologiselskapet Relevio gjennomført en kartlegging av kommunehelsetjenestens behov for nye digitale løsninger for informasjonsdeling og samhandling.
Forskerne peker på et klart behov for en bedre og tryggere kommunikasjonsløsning for både helserelatert og administrativ informasjon. Hva kan en slik løsning bety for helsearbeiderne, og hva vil det bety for deg som pasient?
Effektiv informasjonsutveksling er avgjørende
Fastlegeordningen står overfor store utfordringer, blant annet knyttet til rekruttering og arbeidsbelastning. Ifølge både kommuneoverleger og fastleger er fragmentert informasjonsflyt en av grunnene til at hverdagen blir unødig komplisert.
Feil eller mangelfull oversikt over kommunale tilbud og smittevernrutiner kan føre til at pasienter ikke får de rette tilbudene eller hjelpen de trenger i tide. Kommunen, på sin side, har behov for en effektiv måte å informere om kommunale helsetilbud. Dette kan være alt fra informasjon om ruskonsulenter, demenskoordinator, tilbud til innbyggerne om frisklivssentralen, pårørendetilbud og informasjon om vaksinering av kommunens innbyggere.
Felles utfordringer – og felles muligheter
- Funnene viser at både fastleger og kommunale helseaktører er motiverte, og at det er en reell vilje til å tenke nytt knyttet til digitale løsninger som kan effektivisere deres arbeidshverdag, sier Stine Agnete Ingebrigtsen, stipendiat ved Nasjonalt senter for e-helseforskning.
Dagens hovedkanal for slik informasjon er e-post. Dette oppleves både ustrukturert og uoversiktlig, ikke minst når fastleger slutter eller vikarierer. Samtidig uttrykker flere at de savner muligheten til å dele kompetanse på tvers, med sine fastlegekolleger på andre legekontor, for eksempel når man står fast i en komplisert behandlingssak eller ønsker å gjøre felles innkjøp av medisinsk utstyr.
Resultatene bygger på en kartlegging vi har utført i Lier kommune. Den viser at både fastleger og kommunalt ansatte ønsker en digital plattform der nyheter, dokumenter og administrativ informasjon enkelt kan deles og søkes opp.
Intervjuobjektene fremhevet spesielt fire kjerneområder der behovet for en slik løsning er størst:
Deling av dokumenter, formidling av relevante nyheter, sikker dialog og kommunikasjon mellom helsearbeiderne, inkludert bedre løsninger for kollegial støtte og veiledning.
Digital samhandling
En velfungerende informasjonsportal kan spare tid, sikre bedre kvalitet i tjenestene og øke pasientsikkerheten. Kommunene vil lettere kunne ivareta sitt lovfestede ansvar for fastlegeordningen, mens fastlegene får bedre oversikt over både kommunale tilbud og ikke minst bedre betingelser for å samarbeide med sine kolleger.
Kartleggingen konkluderer med at en digital samhandlingsplattform kan være en løsning som ikke bare gir bedre kommunikasjon, men som også styrker den helhetlige oppfølgingen av pasienter.
- Når det gjelder løsningene vi skisserer, er det viktig å understreke at disse ikke skal erstatte pasientjournalsystemene. Poenget er å utfylle dem med en sikker og strukturert plattform for administrativ informasjon, faglige nyheter og kollegial støtte, avslutter Bønes.
Hvem tar utfordringen?
- Jeg har stor tro på innovasjonsprosjekter der det offentlige, forskningsinstitusjoner og næringsaktører samarbeider tett, som her med å utvikle bedre og mer brukervennlige løsninger for deling av viktig helserelatert informasjon, sier Johnsen.
Med dagens press på helsepersonell og stadig nye krav til effektivitet, kan en slik satsning bli avgjørende for å møte fremtidens behov i norsk primærhelsetjeneste.
- I mitt arbeid som fastlege har jeg mange ganger savnet enklere tilgang til informasjon fra både kommune- og spesialisthelsetjenesten. I mangel på egnede løsninger i dagens marked, kjente vi på et ansvar for å ta tak i dette prosjektet, sier Tor Magne Johnsen, daglig leder og en av gründerne bak Relevio.
Det gjenstår å se hvilke aktører som tar føringen – og om kommuner og fastleger sammen med helseteknologinæringen kan realisere visjonen om en mer sømløs, sikker og brukervennlig deling av viktig informasjon.
Fotnote
Arbeidet med kartleggingen er økonomisk støttet av DistriktForsk/Trøndelag fylkeskommune.
Illustrasjonsfoto fra artikkelen: colourbox
Lese artikkelen i sin helhet gjør du på e-helseforskning: https://ehealthresearch.no/nyheter/2025/behov-for-bedre-samhandling-slik-vil-fastleger-og-kommuner-lose-informasjonsutfordringene