Publisert 13. mars 2025
Relevio lanserer skreddersydd HMS-kurs for norske helsevirksomheter
Vi lanserer nå et skreddersydd HMS-kurs spesielt tilpasset norske helsevirksomheter. Kurset er utviklet for å gi verneombud og daglig leder den nødvendige kunnskapen for å sikre en trygg og effektiv arbeidsplass, uten å ta verdifull tid fra de daglige pasientrelaterte oppgavene.
Lovpålagt
Arbeidsgivere er lovpålagt å gjennomgå opplæring i HMS, ifølge arbeidsmiljøloven §3-5. Verneombud har også et lovpålagt krav for de fleste bedrifter. Jobber det fem eller flere på kontoret, inkludert rengjøringspersonale, så er det et krav om at bedriften har verneombud. Ifølge forskrift om organisering, ledelse og medvirkning jf. aml §6-5, skal verneombudet kurses.
Omsorg
For oss i Relevio er HMS omsorg satt i system. Ved å holde et tydelig fokus på at i helse, miljø og sikkerhet viser man omsorg både for seg selv og for arbeidsplassen sin. Med et eget system for positive tilbakemeldinger, ønsker vi å løfte opp positive hendelser i bedriftene. Med andre ord ønsker vi å balansere kontroll og de lovmessige kravene som dokumentering og risikovurdering med det som er den egentlige kjernen i HMS, nemlig omsorg for arbeidstakerne og arbeidsplassen.
Praktisk og relevant innhold bygget på studie
Relevios HMS-kurs er tilpasset Relevios digitale HMS-modul, der det meste av kursinnholdet er praktisk rettet inn mot legesenterets eget HMS-system. Instruktørene har omfattende erfaring fra helse og ledelse, og kurset følger en effektiv men dyptgående HMS-modell med komprimert kurs og jevnlig oppfølging gjennom et halvt år. Dette tror vi bidrar til å øke kvaliteten på HMS-arbeidet ved hvert enkelt kontor. Denne modellen med oppfølging over tid støttes av en fersk studie fra SINTEF der de i deres rapport påpeker at læringsformat, praktisk relevans, og kursmoduler over en viss varighet er å anbefale for best læringsutbytte.
Trivsel på Teams
Kurset tilpasses den enkelte kursdeltaker, blant annet avtales kurstidspunkt med den enkelte. Selv om det er digitalt, fokuserer vi på å bygge relasjon, gjennom dialog med instruktørene Kirsti, Marte og Synnøve gjennom hele kursperioden. Vi oppfordrer kursdeltakere til å lage en hyggelig ramme med litt mat og drikke, og aller helst være minst to deltakere for å stimulere til samarbeid om HMS-oppgaver. Rapporten fra SINTEF viser at HMS-kurs oppleves mer nyttig dersom både verneombud og daglig leder deltar. At begge deltar i våre kurs er noe vi oppfordrer til, da kvalitetssikring og omsorg ikke er noe man skal eller kan gjøre alene.
Omfattende kursinnhold
Kurset strekker seg over et halvt år og inkluderer opplæring i Relevios digitale HMS-modul, teoretisk informasjon, oppfølging under HMS-implementering i egen bedrift, og veiledning for vernerunde, internkontroll og risikovurdering. Etter teams-kurset vil deltakerne ha god kjennskap til lovverket knyttet til helse, miljø og sikkerhet og en utvidet kunnskap i Relevios HMS-modul. I tillegg vil de få støtte i konkrete oppgaver direkte relatert til eget legekontor. Det at bedriftens HMS-modul oppdateres gjennom kurset, vil gjøre det lettere for neste verneombud å ta over stafettpinnen.
Erfarne kursholdere
Kirsti Nilsen, Marte Ronæss og Synnøve Levang er sertifiserte HMS-kursholdere gjennom Medikom og har omfattende erfaring innen helse og ledelse. Sammen med gründerne og fastlegene Tor Magne Johnsen og Finn Høivik, og en dyktig teknisk stab, jobber de hver dag for å utvikle Relevio til å bli det foretrukne administrative systemet for legekontor i Norge. Mange legekontor bærer på en frykt for tilsyn. Men med Relevio er nok denne bekymringen ubegrunnet. Gjennom Relevios HMS-modul vil kundene oppleve at de har svar til kontrollørene. Skulle bekymringen fortsatt være stor, kan Relevio i tillegg bistå med veiledning i forbindelse med tilsynet. Med et fullverdig system og en kompetent hånd å holde i, går nok tilsynet langt bedre enn fryktet.
SINTEF-rapporten
Vil du lese hele SINTEFs rapport, så ligger den her: